McLaren F1

Første gangen jeg så navnet på denne bilen så var jeg sikker på at her var det snakk om en Formel 1 bil og ikke en sports bil. Men der tok jeg altså feil. McLaren har en sports bil med dette navnet og dette er ingen hvem som helst sports bil. Dette er kanskje den kuleste bilen som noen gang er lagd. Den har karbon fiber chassis, 6,1 liters BMW M V12 motor, 636 hestekrefter og fører setet senter montert og plass til 2 passasjerer.

Fakta om McLaren F1

McLaren F1 er en sportsbil som er designet og produsert av «McLaren Cars». Originalt et konsept satt i gang av Gordon Murray som overbevist Ron Dennis til å støtte dette prosjektet. De engasjerte Peter Stevens til å designe utseende på bilen og interiøret i bilen. Og i mars 1998 så satte XP5 prototypen rekord som verdens raskeste produserte bil når de kom opp i 240,1 mph eller 386,4 kilometer i timen. Med turtallsperren fjernet så klarte de endelig å slå sin gamle rekord fra XP3 prototypen som hadde 231 mph/372 kilometer i timen som rekord.

Med den rekorden så slo de ut Jaguar XJ220’s gamle rekord på 213 mph fra 1992 og den RUF CTR2’s 217 mph fra 1995. McLaren fikk da beholde sin rekord frem til Bugatti Veyron 16.4 kom i 2005 og slo den. Veyron 16.4 klarte da en toppfart på 253,81 mph eller 408,47 kilometer i timen.

Bilen innehar mange design og teknologier. Den er lettere og har en mer strømlinjeformet struktur enn mange moderne sportsbiler, til tross for at den har et sete mer enn det de fleste andre har. Den har førersete i midten foran med to passasjerseter (se bilde). Dette gir føreren en overlege førersynlighet til tross for den konvensjonelle seteplasseringen.

Mange seiere

Bilen har en kraftig motor og er noe innrettet for banekjøring, men ikke i den grad at det blir noe problem i det daglige eller går ut over komforten i bilen. Denne bilen ble oppfattet som en øvelse for å skape noe designerne håpet ville bli ansett som den ultimate gatebilen. Men selv om den ikke var blitt designet for å kjøre på bane, så klarte en modifisert versjon og vinne utallige løp for McLaren inklusive 24 timers løpet i Le Mans i 1995. Produksjonen av denne bilen startet i 1992 og endte sine dager i 1998. Det er kun produsert 106 biler med noe forskjellige design av denne bilen. Kun 64 av bilene ble regitrert med skilter.

Gode omtaler

I 1994 skrev det britiske bil magasinet Autocar etter en gate test av F1. «The McLaren F1 er den beste bilen som frem til i dag er bygd for å kjøre på veien.» Denne bilen vil bli husket som en av de beste bilene i historien, og det er godt mulig at den vil bli den raskeste bilen som er produsert for å kjøre på veien som verden vil få se.

I 2005 plasserte den amerikanske mediekanalen «Channel 4» bilen som nummer en på deres liste over de 100 beste bilene, og kalte den «den beste bilen produsert noen gang». I flere kulturer og fra bil entusiaster verden over har McLaren F1 fått liknende æres bevis som «Den beste bilen som er produsert noen gang».

Kommentarer er stengt.