Lovverk for billys

Jeg kan godt huske at det med å montere ekstra lys på bilen, var noe som ikke var så enkelt tidligere.

Når vi hadde det man kaller for «ungdoms biler» så var det ganske så spennende, når vi ble stoppet i teknisk kontroll. Det er jo bra at det er lover og regler, som ivaretar trafikksikkerheten – men noen ganger opplevde vi at det ikke var noen gode argumenter for at ting ikke var tillatt. Dette er nå i ganske stor grad endret, det er myket opp mye på gammelt og stivbent regelverk – blant annet ved led lysets inntog i bilbransjen. Men la oss se litt på annet type lys også, slik at man er oppdatert på hva man kan og ikke kan når det kommer til bruk av lys på bilen.

1.oktober 2018

Dette var en merkedag for alle norske bilister, og ikke bare for de som synes det ser tøft ut med ekstra lys. For det er jo en kjent sak, at ekstra lys skaper bedre sikt og kanskje spesielt i et land som Norge – hvor vi store deler av året har mørke og dårlige forhold. Etter denne dato kan du faktisk med loven i hånd, montere så mange ekstra fjernlys man måtte ønske.Man kan si at regelverket er blitt snudd litt på hodet, for nå er det opp til hver enkelt bilist å ha tilstrekkelig lys på bilen – ut fra forholdene. De som tidligere var opptatt av dette, kunne som nevnt risikere både mangel-lapp og bøter.

LED-teknologi er årsaken

Lengre varighet, sterkere pærer og mindre bruk av energi – dette er vel de viktigste og beste egenskapene til LED-teknologien. De nye reglene som trådte i kraft i fjor høst, er en direkte konsekvens av den nye teknologien.

Fjernlys

Tidligere var det et krav at fjernlys, skulle monteres parvis. Dette er ikke lenger noe krav, og kan altså monteres enkeltvis. Kravet om maksimal lysstyrke er også fjernet, men det er kommet et krav om at lyktene skal være «E-merket» Monteringen skal være symmetrisk, og ikke monteres slik at de er til sjenanse for fører.

Nærlys

Her finnes det naturlig nok begrensninger, og det er mer konkret at du skal kun ha 2 nærlys – 25 meter foran bilen skal ikke styrken overskride 0,7 lux. Dette er målt i en høyde 1,1 meter over bakken.Nærlysene kan brukes kombinert med fjernlys, men bruk av nærlys og tåkelys er ikke lovlig.

Tåkelys (kurvelys)

Tåkelys (kurvelys)

Denne type lys kan du bare ha 2 stykker av, noen kaller dem tåkelys og andre kurvelys – men det er altså samme type lys.Som allerede nevnt kan de ikke brukes sammen med nærlys, men på dagtid kan du bruke dem som kjørelys. Ved lave hastigheter i kurver, kan disse lysene brukes sammen med fjernlysene. De fleste nye biler, har denne funksjonen automatisk innkoblet. Med lav hastighet, menes 10-20 kilometer i timen.

Parkeringslys

Det er ikke lovlig med mer enn 2 parkeringslys som brukes samtidig, men de skal alltid lyse uansett hvilke andre typer lys du bruker.Etter de nye reglene kom, er det også lovlig med kun en LED-lyskaster.

Kommentarer er stengt.